Saturday 6 October 2012

Цікавинка для біологів і не лише!


   Більшість людей у світі добре уявляє собі, що таке молекула ДНК.

Дезоксирибонуклеїнова кислота (ДНК) — один із двох типів природних нуклеїнових кислот, який забезпечує зберігання, передачу з покоління в покоління і реалізацію генетичної програми розвитку й функціонування живих організмів.

 Та і про «відкривачів» молекули відомо чимало.
 Розшифровка структури ДНК (1953 р.) стала одним з поворотних моментів в історії біології. За видатний внесок у це відкриття Френсісу Кріку, Джеймсу Уотсону і Морісу Вілкінсу була присуджена Нобелівська премія з фізіології і медицини 1962 року.

 У Музеї Науки в Лондоні є реконстукція молекули. Так, так, тієї подвійної спіралі ДНК, побудованої Френсісом Кріком і Джеймсом Уотсоном в 1953 році, є в ній деякі з оригінальних металевих пластин! І як прекрасно цю модель побачити, доторкнутися до історичної події самого відкриття.

   Музеї Науки – це, мабуть, одне із найдивовижніших місць, де зібрано унікальні колекції винаходів людства.
   Один із авторів моделі Френсіс Крік — британський молекулярний біолог, фізик і нейробіолог, який народився у графстві Нортхемпторшир. У одному із міст графства – Нортхемптоні, є дуже цікавий пам’ятник – символ великого відкриття в історії усього людства.
   Скульптура присвячена життю Френсіса Кріка, котрий, до речі, навчався в Кембриджі (місто, про яке раніше писалося), і американського вченого Джеймса Уотсона, та їх відкриттю молекули ДНК. Скульптура називається «Discovery» («Відкриття»), встановлена в центрі міста Нортхемптон (Abington Street).
   Відкриття скульптури відбулося  в 2005 році. Висота пам’ятника більше 8 метрів. Скульптор – Люсі Глендіннінг (Lucy Glendinning).
Я побачила цю скульптуру вперше в 2010 році і була подивована її... величності і простоті водночас.

Професор Крік, народився в червні 1916 року і помер в липні 2004 року у віці 88 років.
Професору Уотсону зараз 84 роки. Він досі займається наукою.

No comments:

Post a Comment