Tuesday 1 November 2011

Не треба позичати собі свято



Вчора було 31 жовтня і вчора по всій Великобританії відзначалося свято Хеловіна. Я якось завжди упереджено ставилась до подібних свят, а особливо, коли за півтора місяці до учорашнього дня тут повсюдно у магазинах, у вітринах понавішувано павутиння, іграшкових гарбузів, різних страшненьких костюмів, позитивним від них для мене є хіба що оптимістичний гарбузовий відтінок. От і наша сусідка по будинку теж вирізала у гарбузику очі, ротика і запхнула в нього свічку, виставила на підвіконня. Ввечері в двері стукали діти, розмальовані і веселі, кричать: «Happy Halloween», кумедно страшать сусідку, а вона пропонує їм цукерки у великій таці. Діти беруть одну, може дві і щасливі біжать по вулиці до іншого дому. Так собі я дивувалась, що за традиції такі? ... Трохи бурчала, аж поки не зазирнула до інтернету і вияснила те, про що не знала.

1. Згідно тлумачення слова в Оксфордському словнику «Halloween» вперше згадується в 16 столітті як шотландське скорочення фрази All-Hallows-Even (Вечір усіх святих, відповідно по-шотландськи вимовляється «хелоувін»). Так називали ніч перед Днем усіх святих.

2. Свято з’явилося під впливом кельтського язичницького святкування Самайн (від давньоірландського слова Samhain – «кінець літа»). Згідно Оксфордського словника фольклору, Самайн був святом одночасно для всіх народів Британських островів і асоціювався із смертю та надприродними явищами. Хоча жодних натяків, що в язичницькі часи свято мало якесь особливе значення, крім сільськогосподарського та сезонного, нема. Вважається, що сприйняття Самайна як темного язичницького свята, пов'язаного з мертвими, почалося із появою описів християнських ченців 10-11 століття. У 8 столітті День всіх святих починає поступово пригнічувати Самайн, можливо через те, що більш поширеними стають католицькі обряди, але починають формуватися зачатки майбутнього Хеллоуїна.

3. До кінця 12 століття вважалося, що душі померлих бродять по землі до Дня всіх святих, і в цей день для мертвих останній шанс помститися своїм ворогам. Щоб душа була невпізнаною, християни в цей день носили маски і костюми, запалювали свічки в гарбузах, вирізали в них риси людського обличчя.

4. У Великобританії святкування Хеловіна піддалося утискам з боку церкви. Із популяризацією святкування Ночі Гая Фокса, Хеловін як традиційне свято потерпав невдачі, і лише у Шотландії був активно зарахований, як обряд місцевих громад.

5. Trick-or-treating – це дитяча традиція ходити в костюмах від будинку до будинку і просити солодощі. Інколи дітям дають гроші, як відповідь на їхнє: "Гаманець або життя?" Діти традиційно мають розказати або якусь страшну історію про примари, або виконати якийсь трюк. За це, як винагороду, отримують солодощі чи гроші.

6. На це свято готують такі солодощі: іриски, яблучка в карамелі, гарбузові цукерки, цукерки у формі черепа, гарбуза, кажанів, черв'яків, а також гарбузовий пиріг, смажене насіння гарбуза, торти у вигляді душ, схожі на привидів.

7. Християни ставляться до свята Halloween різно. Якщо це просто дитяча гра, то нічого поганого в тому нема. Деякі християни відчувають небезпеку, бо вважають це свято суто язичницьким і не сумісним із їхніми життєвими переконаннями.

Я думаю, що кожен має право вибору - святкувати, чи ні. Життя - щоденний вибір.

«Жизнь — это процесс постоянного выбора. В каждый момент человек имеет выбор: или отступление, или продвижение к цели. Либо движение к еще большей боязни, страхам, защите, либо выбор цели и рост духовных сил. Выбрать развитие вместо страха раз десять в день — значит десять раз продвинуться к самореализации.». / А. Маслоу

2 comments: