Wednesday 16 November 2011

Кавентрі


   Кавентрі - дев’яте за величиною місто у Англії. Добре відоме завдяки прекрасній Леді Годайві, котра, за легендою, їхала по місту оголена верхи на коні в знак протесту проти високих податків, введених її чоловіком Леофріком, графом Мерсіі (11 століття). За переказами, жителям міста було наказано не дивитися на Леді, а хто наважився, осліп. Зараз у центрі міста стоїть чудовий пам’ятник цій жінці.
   До чотирнадцятого століття місто Кавентрі стало важливим центром торгівлі тканиною, і протягом Середніх століть було одним з найбільших і найбільш важливих міст в Англії.
  У вісімнадцятому і дев’ятнадцятому столітті місто було одним із трьох британських центрів годинникового виробництва на ряду із Прескот, недалеко від Ліверпуля і Клеркенвелл в Лондоні.
  У кінці 19 століття м. Кавентрі стало великим центром велосипедного виробництва. Джеймс Старлі і його племінник Джон Кемп Старлі винайшли велосипед Rover Safety Bicycle, який був досить безпечним і зручним. Пізніше компанія виробництва стала називатися Rover.
  До початку 20 століття велосипедне виробництво поступово перейшло у виробництво двигунів, Кавентрі став центром британської автомобільної промисловості. Вже у 1914 році на дорогах міста активно пожвавився рух автобусів (motorbuses). Місто розбудовувалось, обростаючи новими будинками, і до 1940 року з’явилося багато нових районів міста.
  Під час Другої світової війни місто зазнало серйозних ушкоджень. 14 листопада 1940 року на Кавентрі був здійснений наліт люфтваффе, відомий як «Ковентрі бліц». Бомбардування у цей день привели до серйозних ушкоджень міста, близько 4000 будинків були практично зруйнованими, три чверті промислових підприємств міста призупинили роботу. Зруйновиним залишився і славетний собор Ковентрі. У цей чорний день загтнуло понад 800 людей, тисячі залишилися скаліченими і без даху над головою. Кавентрі постраждало найбільше, ніж будь-яке місто Британії, під час атаки люфтваффе.
  Відбудова міста почалась одразу ж після війни і продовжувалась до 1970 року.
«Золотим періодом» для автомобільної промисловості Кавентрі були 50-60-ті роки 20 століття. За цей період дохід міста був одним із найвищих в країні, що дало можливість достойному розвитку спорту і мистецтва. Було побудовано новий спортивний центр, з одним з декількох стандартних олімпійських басейнів у Великобританії, футбольний клуб, Художню галерею Герберт. А в 1965 році був відкритий новий університет Уорвіка, який швидко став одним з провідних вищих навчальних закладів країни.
  Промислові бази міста дали можливість залучати до співпраці людей із різних куточків світу. Відповідно місто ставало багатонаціональним центром. У 1960 році тут відкрилась перша у Великобританії мечеть. У 1970-х роках припинився видобуток вугілля із шахт поблизу міста, а в 1980-х роках місто Ковентрі мало найвищий рівень безробіття в країні та досить високий рівень злочинності.
  Зараз Ковентрі вважається досить безпечним містом у Великобританії. Хоча минулої слави автомобільної промисловості тут так і не відновлено.
Що приваблює туристів у Кавентрі?
  Без сумніву, це Музей транспорту - Coventry Transport Museum (раніше відомий як музей британського автомобільного транспорту) розташований в центрі міста. Це будинок-колекція британського автомобільного транспорту та транспортного виробництва. Чому в Ковентрі? Раніше місто було центром британської автомобільної промисловості. У музеї є більш, ніж 240 легкових і комерційних автомобілів, 100 мотоциклів, 200 велосипедів. Вхід до музею безкоштовний.
Відомі експоновані машини, такі як: Thrust2 і ThrustSSC, британські автомобілі, швидкості яких побили рекорд швидкості землі в 1983 і 1997 роках. Є тут і деякі автомобілі - королеви Марії і лімузини короля Георга VI. Є тут такі авто, як Austin Allegro, Austin Metro, що раніше належали леді Діані Спенсер, Ford Escort MK2, Hillman Imp, Triumph Acclaim, Talbot Sunbeam, Talbot Horizon, Peugeot 206, Peugeot 405 і DeLorean DMC-12 машина, що стала знаменитою завдяки фільму «Назад в майбутнє».
  У музеї багато ягуарів, а також авто таких марок, як Тріумф, Хамбер і стандартних марок, бак Алвіс, трактори Массей Фергюсон, і побудовані в Кавентрі автобуси. Є велика кількість мотоциклів.
Також неймовірним місцем для туристів і жителів міста став собор Святого Михайла (14 століття), який був частково зруйнований німецькими бомбардуваннями під час Другої світової війни, залишились лише зовнішні стіни і шпиль. Висота шпиля 92,35 м.
Поруч із старим собором у 1962 році відкрито новий, який містить гобелен Христа у славі Грема Сазерленда. На зовнішній стіні собору є бронзова статуя - символ перемоги Михаїла над дияволом, автор Якоба Епштейна.

Сюди написала цей текст-репортаж, редактор виправила Годайву на Годіву і Кавентрі на Ковентрі.
Ще багато фото тут.

No comments:

Post a Comment